51 nejběžnějších názvů cukru se kterými se setkáte

Přidaný cukr je možná jednou z nejméně zdravých ingrediencí moderního jídelníčku.

Američané sní v průměru 15 čajových lžiček přidaného cukru každý den, ačkoli zdroje uvádí v tomto směru různé hodnoty (1).

V Čechách podle statistik sníme cukru také požehnaně.

Většina tohoto cukru se skrývá ve zpracovaných potravinách. Lidé si tak často ani neuvědomují, že jej jedí. Všechen tento cukr možná hraje klíčovou roli v několika závažných onemocněních včetně srdečních onemocnění a diabetu (2, 3).

Cukr se nachází pod mnoha různými jmény, takže je velmi těžké zjistit, kolik se jej vlastně v jídle nachází.

V tomto článku je zmíněných 51 různých druhů cukru ale nejdříve krátce vysvětlíme, co jsou přidané cukry a jak mohou ovlivnit Vaše zdraví.

Co je přidaný cukr?

Během zpracování se cukr přidává do potraviny pro zvýraznění chuti, textury, životnosti a dalších vlastností.

Nejčastěji přidaný cukr tvoří směs jednoduchých cukrů jako je glukóza, fruktóza a sacharóza. Méně častými druhy jsou pak například galaktóza, laktóza a maltóza.

Výrobci jídla bohužel často schovávají celkové množství cukru tím, že na seznam složení vypíší několik různých názvů.

Sečteno a podtrženo:
Cukr se běžně přidává do zpracovaných jídel. Producenti často používají několik druhů cukrů, aby tak skryli jeho skutečné množství.

Glukóza nebo fruktóza – záleží na tom?

Stručně řečeno – ano záleží. Glukóza a fruktóza jsou velmi běžné a často se nachází spolu. Obě ale mají rozdílný vliv na tělo.

Glukózu může trávit skoro každá buňka v těle, zatímco fruktóza je trávena skoro výhradně jen v játrech (4).

Různé studie opakovaně prokázaly škodlivý efekt vysoké konzumace fruktózy (5, 6, 7).

Mezi tyto škodlivé efekty patří i insulinová resistence, metabolický syndrom, steatóza (ztučnění) jater a cukrovka 2. typu.

Příjmu jakéhokoliv přidaného cukru bychom se měli nejlépe vyhnout. Nicméně je obzvlášť důležité, abychom snížili příjem přidaných cukrů v podobě fruktózy.

Sečteno a podrtrženo:
Přidaný cukr má mnoho jmen a většina typů se skládá z glukózy a/nebo fruktózy. Vysoko fruktózové přidané cukry jsou více škodlivé.

1. Cukr/Sacharóza

Sacharóza je nejběžnější typ cukru.

Často označována jako „stolní cukr“ se nachází v ovoci a mnoha rostlinách jako přírodní sacharid.

Stolní cukr se většinou získává z cukrové třtiny nebo řepy. Obsahuje 50% glukózy a 50% fruktózy, které jsou spolu vázány.

Sacharóza se nachází v mnoha jídlech jako jsou například: zmrzliny, bonbóny, moučníky, sušenky, sodovky, ovocné džusy, kompoty, zpracované maso, snídaňové cereálie a kečup.

Sečteno a podtrženo:
Sacharóza je také známá jako stolní cukr. Přírodně se vyskytuje v mnoha rostlinách a ovoci a přidává se do všech různých druhů zpracovaných potravin. Tvoří ji 50% glukózy a 50% fruktózy.

2. Vysoce fruktózový kukuřičný sirup (HFCS)

HFCS je velmi rozšířený zejména v USA a vyrábí se zpracováním z kukuřičného škrobu a obsahuje fruktózu a glukózu.

Existuje několik typů HFCS, které obsahují různé množství fruktózy. Za zmínku stojí 2 níže uvedené:

  • HFCS 55: Je nejčastější druh HFCS. Obsahuje 55% fruktózy a 45% glukózy, což je podobné složení jako má sacharóza.
  • HFCS 90: Tato forma obsahuje 90% fruktózy.

Fruktózový sirup se nachází v mnoha potravinách, zejména v USA. Úplně běžně se ale vyskytuje i u nás například v sodovkách, pečivu, sušenkách, bonbónech, zmrzlinách, moučnících, cereálních tyčinkách a mnoha dalších.

Sečteno a podtrženo:
Vysoce fruktózový kukuřičný sirup se vyrábí z kukuřičného škrobu. Skládá se z různých poměrů fruktózy a glukózy. Ten nejběžnější typ obsahuje 55% fruktózy a 45% glukózy.

3. Agávový sirup

Je velmi populární sladidlo, které se vyrábí jak jinak než z agáve.

Obvykle se používá jako „zdravá“ alternativa cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi tolik jako mnoho jiných druhů cukru.

Nicméně sirup z agáve obsahuje okolo 70-90% fruktózy a 10-30% glukózy.

S ohledem na škodlivé účinky spojenými s nadbytečnou konzumací fruktózy může být agávový sirup ještě horší pro naše zdraví než obyčejný cukr.

Používá se v mnoha „zdravých potravinách“ jako jsou ovocné tyčinky, slazené jogurty a cereální tyčinky.

Sečteno a podtrženo:
Agávový sirup vyráběný z agáve obsahuje 70-90% fruktózy a 10-30% glukózy. Pro naše zdraví může být škodlivější než běžný cukr.

4-32. Jiné cukry s glukózou a fruktózou

Většina přidaných cukrů a sladidel obsahuje jak glukózu, tak fruktózu.Sucre blanc cassonade complet rapadura

Níže je několik příkladů:

4. Řepný cukr
5. Blackstrap melasa
6. Hnědý cukr
7. Krystaly třtinové šťávy
8. Třtinový cukr
9. Karamel
10. Karobový sirup
11. Krupicový cukr
12. Kokosový cukr
13. Palmový cukr
14. Moučkový cukr
15. Datlový cukr
16. Cukr Demerara
17. Ovocný džus
18. Ovocný koncentrát
19. Zlatý cukr
20. Hroznový cukr
21. Med
22. Invertní cukr
23. Javorový sirup
24. Melasa
25. Cukr Muscovado
26. Cukr Panel
27. Cukr Rapadura
28. Surový cukr
29. Čirokový sirup
30. Sucanat
31. Cukr Turbinado
32. Žlutý cukr

Sečteno a podtrženo:
Všechny tyto cukry obsahují rozdílná množství glukózy a fruktózy.

33-47. Cukry s glukózou

Tato sladidla obsahují buď čistou glukózu nebo její kombinaci s jinými cukry kromě fruktózy (jako jiné jednotky glukózy nebo galaktózy)

33. Ječný slad
34. Sirup z hnědé rýže
35. Kukuřičný sirup
36. Sušina kukuřičného sirupu
37. Dextrin
38. Dextróza
39. Diastáza
40. Ethylmaltol (E637 – v EU se nesmí používat)
41. Glukóza
42. Glukózová sušina
43. Laktóza
44. Sladový sirup
45. Maltodextrin
46. Maltóza (sladový cukr)
47. Rýžový sirup

Sečteno a podtrženo:
Tyto cukry tvoří buď samotná glukóza nebo její kombinace s jinými cukry kromě fruktózy. 

48-49. Cukry, které obsahují jen fruktózu

Tato dvě sladidla obsahují pouze fruktózu:

48. Krystalická fruktóza
49. Fruktóza

Sečteno a podtrženo:
Čistá fruktóza má jen 2 jednoduché názvy.

50-51. Ostatní cukry

Existuje pár přidaných cukrů, které neobsahují glukózu ani fruktózu. Jsou méně sladké a občas se používají jako sladidla:

50. D-ribóza
51. Galaktóza

Sečteno a podtrženo:
D-ribóza a galaktóza nejsou tak sladké jako glukóza a fruktóza ale také se používají jako sladidla.

https://unsplash.com/@famla_fint

Přírodních cukrů se nebojte

Není důvod, proč byste se měli bránit cukrům, které jsou přírodně obsažené v celistvých potravinách.

Ovoce, zelenina a mléčné výrobky obsahují malé množství cukru ale zároveň obsahují vlákninu, živiny a různé prospěné látky.

Negativní zdravotní účinky spojené s vysokou konzumací cukru jsou způsobené ohromným množstvím přidaného cukru, který je přítomen v západní stravě.

Nejlepší cesta, jak můžete snížit příjem cukru je jíst průmyslově nezpracovaná jídla. Nicméně pokud se rozhodnete koupit balené potraviny, buďte na pozoru před různými názvy cukru.

Autor: Adda Bjarnadottir, MS
Přeloženo z: https://authoritynutrition.com/56-different-names-for-sugar/

Několik informací jsem doplnil. Pár druhů cukru jsem vyřadil, protože jsou u nás známé jen pod jedním jménem nebo se u nás vůbec nevyskytují.

Publikováno v Články.

2 komentáře

  1. Pingback: 8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle | Celostní medicína, zdravé recepty, zdravá výživa

  2. Pingback: 8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle – Adolf Jána

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *