8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají obsah cukru v jídle

Jíst hodně přidaného cukru nedělá Vašemu zdraví dobře.

Jeho vysoký příjem je spojený s nemocemi jako jsou obezita, cukrovka 2. typu a onemocnění srdce (1, 2, 3, 4).

Výzkum navíc ukazuje, že v současné době hodně lidí jí příliš přidaného cukru (5, 6, 7, 8, 9).

Průměrný Američan sní přibližně asi 15 čajových lžiček (60 g) přidaného cukru denně (10).

Nicméně většina lidí si hromady cukru do jídla nepřidává.

Velká část cukru, který přijímáme je „skrytá“ v různých balených a zpracovaných potravinách. Mnoho z těchto cukrů se navíc prodává jako zdravé cukry.

Níže je popsáno 8 způsobů, jak potravinářské společnosti schovávají cukr ve složení potravin.

1. Nazývání cukru jiným jménem

Cukr je obecný název pro skupinu sacharidů s krátkým řetězcem, které dávají jídlu sladkou chuť. Nicméně cukr má řadu různých forem a názvů.

Možná rozeznáte některá jména jako jsou glukóza, fruktóza a sacharóza. Další se už ale identifikují hůře.

Společnosti používají různá označení cukru a zejména ty s neobvyklými jmény. Najít cukr na etiketách se složením je tím pádem složitější.

Suchý cukr

Chcete-li zastavit nechtěný příjem příliš velkého množství cukru, dávejte si pozor na tato označení:

  • Ječný slad
  • Řepný cukr
  • Hnědý cukr
  • Krystaly třtinové šťávy
  • Třtinový cukr
  • Moučkový cukr
  • Kokosový cukr
  • Krystalická fruktóza
  • Datlový cukr
  • Sladový cukr
  • Ethylmaltol (E637 – v EU se nesmí používat)
  • Ovocný koncentrát
  • Zlatý cukr
  • Invertní cukr
  • Maltodextrin
  • Maltóza (sladový cukr)
  • Cukr Muscovado
  • Cukr Panel
  • Palmový cukr
  • Surový cukr
  • Cukr Rapadura

Sirupy

Výrobci potravin také přidávají cukr do jídel v podobě sirupů. Sirupy jsou obvykle vyrobeny z velkého množství cukru rozpuštěného ve vodě.

Používají se ke slazení široké škály potravin ale nejčastěji je najdeme ve chlazených a jiných nápojích.

Běžně se sirupy nacházejí na etiketách pod těmito názvy:

Seznam různých označení pro cukr je bohužel ještě delší. Pro detailnější popis různých jmen cukru si přečtěte tento článek.

Sečteno a podtrženo:
Cukr má spoustu názvů a forem, díky tomu může být těžké jej rozeznat na etiketách se složením.

2. Použití několika různých typů cukru

Ingredience jsou většinou vypsány podle váhy, ty hlavní tak bývají uvedeny na prvních místech. Čím větší množství nějaké složky tím výše se nachází v seznamu.

Výrobci potravin toho často využívají. Někteří používají 3 nebo 4 druhy cukru v menším množství.

Tyto cukry poté najdete v seznamu složení až níže. Potraviny díky tomu vypadají zdravěji i přesto, že cukr je jednou z hlavních složek.

Kupříkladu některé proteinové tyčinky – i když je považujeme za zdravé – obsahují vysoké množství přidaného cukru. V jedné tyčince tak může být až 7,5 čajových lžiček (30 g) přidaného cukru.

Níže je uvedený příklad seznamu ingrediencí z proteinové tyčinky. Různé cukry jsou vyznačené tučně.

  • Proteinová směs (izolát sojového proteinu, koncentrát syrovátkové bílkoviny, kaseinát vápenatý)
  • Kukuřičný sirup
  • Fruktóza
  • Čokoláda
  • Ochucená poleva (cukr, frakcionovaný palmový olej, kakao, syrovátka, odtučněné mléko, sojový lecitin, přírodní aroma)
  • Kakao
  • Voda
  • Kokosový olej
  • Přírodní aroma
  • Sojový lecitin
  • Maltodextrin
  • Guarová guma
  • Sůl
  • Karagenan

Podle seznamu složek to vypadá, že tyčinka obsahuje více bílkovin než cukru, protože je na seznamu jako první.

V tyčince jsou ale čtyři druhy cukru.

Navzdory tomu, že tyčinka obsahuje 20 g bílkovin, obsahuje ve výsledku také 29 g cukru. To je o 2 gramy cukru víc než má Snickers.

Pokud se tedy díváte na etikety se složením, uvědomte si, že na nich může být uvedeno více druhů cukru.

Sečteno a podtrženo:
Výrobci jídla občas používají 3 nebo 4 různé typy cukru. Ty jsou často přidané v menším množství a výrobek se tak tváří, že má méně cukru než ve skutečnosti.

3. Přidávání cukru do potravin, kde byste to nečekali

Je celkem jasné, že kus koláče nebo čokoládová tyčinka budou pravděpodobně obsahovat velké množství cukru.

Někteří výrobci potravin ale přidávají velké množství cukru do jídel, která obecně sladká nejsou. Příkladem mohou být snídaňové cereálie, těstovinová omáčka nebo jogurt.

Některé jogurty mají až 6 čajových lžiček (29 g) cukru v jednom balení.

I celozrnné snídaňové tyčinky, které se mohou na první pohled zdát jako zdravá volba, mohou mít až 4 čajové lžičky (16 g) cukru v jedné tyčince.

Hodně lidí neví, že tato jídla obsahují přidaný cukr a neuvědomují si, jako moc jej konzumují.

Když si kupujete jídlo nebo ingredience, které jsou zabalené nebo zpracované, přečtěte si nejdříve etiketu se složením a zkontrolujte obsah cukru – i v případě, že je jídlo označené jako „zdravé“.

Sečteno a podtrženo:
Cukr se může přidávat do všech možných jídel, i do těch, která nechutnají sladce. Vždy se koukněte na etiketu balených nebo zpracovaných potravin.

4. Používání „zdravých“ cukrů místo běžného cukru

Potravinářské firmy také někdy využívají toho, že vymění běžný cukr za alternativní „zdravější“ sladidla, aby tak jejich výrobky vypadaly lépe.

Tato nerafinovaná sladidla jsou obvykle vyrobena ze šťáv, medu, ovoce, květin nebo semen rostlin.

Produkty, které obsahují tato sladidla, často nesou označení jako „bez rafinovaného cukru“. To znamená, že neobsahují bílý cukr, který byl zpracovaný a zbavený melasy.

Tyto cukry se mohou zdát zdravější, protože některé mají o trochu nižší glykemický index ve srovnání s běžným cukrem a mohou mít nějaké živiny navíc.

Množství živin je ale obvykle velmi malé a „nerafinovaný“ přidaný cukr je pořád přidaný cukr.

V současné době zatím také neexistuje žádný důkaz o tom, že by výměna jedné formy cukru za jinou poskytovala nějaký zdravotní přínos. To platí zejména tehdy, pokud jíte příliš cukru.

Tady je pár příkladů běžných sladidel, která obsahují hodně cukru ale jsou často označována jako zdravá:

  • Agáve sirup
  • Březový sirup
  • Kokosový cukr
  • Med
  • Javorový sirup
  • Surový cukr
  • Třtinový cukr
  • Sirup z cukrové řepy

Když uvidíte některé z těchto sladidel na etiketě, pamatujte si, že se stále jedná o cukr a měly by se používat s mírou.

Sečteno a podtrženo:
Výrobci potravin někdy nahrazují bílý cukr za „surový“ cukr. Díky tomu se může výrobek zdát zdravější ale nerafinovaný cukr je pořád cukr.

5. Kombinování přidaných cukrů s přírodními cukry na seznamu ingrediencí

Některá jídla jako třeba ovoce, zelenina a mléčné výrobky přírodně obsahují cukr. Ty však ve srovnání s přidaným cukrem nepředstavují problém.

Důvodem je, že přírodně obsažené cukry byste těžko jedli ve velkých množstvích. Kromě toho, pokud jíme celistvé (nezpracované) potraviny, nám navíc poskytuje i jiné prospěšné živiny.

Například sklenice mléka obsahuje 3 lžičky (13 g) cukru. K tomu ale má také 8 g bílkovin, vápník a také vitamin D (11).

Stejné množství coca coly má skoro 2x tolik cukru a žádné další živiny (12).

Jeden z problémů spojených s etiketami se složením je, že na nich není uvedeno, kolik mají přidaného a kolik přírodního cukru. Všechen cukr je v jednom souhrnném množství.

Složitě se pak zjišťuje, jak velké množství cukru se v potravině vyskytuje přírodně a kolik je toho přidaného.

Bohužel, neexistuje žádný spolehlivý způsob, jak zjistit množství přidaného cukru v jídle.

Sečteno a podtrženo:
Přidané a přírodní cukry jsou často vypsané na etiketě společně. Proto může být těžké zjistit, kolik cukru pochází ze škodlivého přidaného cukru. 

6. Připojení nálepky s informací o „zdravosti“ produktu

Není vždy lehké určit, jaké potraviny v regálu jsou zdravé a jaké ne.

Firmy často na své výrobky dávají označení, které nás přesvědčuje o prospěšnosti daného jídla pro naše zdraví. Díky tomu pak některé vypadají zdravě i přesto, že jsou ve skutečnosti plné přidaného cukru.

Nejčastější příklady jsou značky typu „zdravé“, „nízkotučné“, „dietní“ nebo „light“. Takové potraviny často obsahují menší množství tuku a kalorií než jejich obyčejné verze. Ovšem výrobci do nich mnohdy přidávají cukr, aby chutnaly lépe.

Sečteno a podtrženo:
Výrobky s označením jako nízkotučné, dietní nebo light mohou mít víc cukru než jejich běžné verze.

7. Mnoho porcí v jednom balení

Na obalech potravin nezřídka najdeme informace o výživových hodnotách nápadně vyobrazených pro množství 100 g ale také pro jednu porci.

Běžným trikem v potravinářském průmyslu je udělat tuto porci co nejmenší.

Ve výsledku tedy balení obsahuje několik porcí.

Množství cukru v každé z těchto malých porcí se může zdát malé. Většina lidí ale sní 2x nebo 3x tolik než je uvedeno na etiketě.

Abyste se vyhnuli této pasti, podívejte se na velikost porce a celkovou váhu výrobku.

Pokud je v menším množství jídla hodně porcí, pak je pravděpodobné, že sníte více cukru, než jste měli v plánu.

Sečteno a podtrženo:
Tím, že jsou v potravinách na obsahu uvedeny malé porce, se výrobky mohou tvářit, jakoby měly méně cukru.

8. Výroba sladké verze potraviny s nízkým obsahem cukru

Možná víte, že některé z Vašich oblíbených značek jídel obsahují poměrně málo cukru.

Firmy toho ale někdy využívají a vytvoří verzi, která obsahuje mnohem více cukru.

Běžně se tomu děje třeba u snídaňových cereálií. Celozrnné cereálie, které mají málo cukru, se mohou objevit s přidanými příchutěmi nebo s jiným složením.

To může zmást lidi, kteří předpokládají, že nová verze je stejně zdravá jako jejich oblíbená původní.

Sečteno a podrtženo:
Značky potravin s nízkým obsahem cukru mohou mít jiné výrobky, které obsahují mnohem větší množství cukru. To přitahuje věrné zákazníky, kteří si neuvědomují, že nová verze není tak zdravá jako ta původní.

Co si z toho vzít

Všimnout si přidaného cukru může být opravdu těžké.

Nejjednodušší cestou je se přidaným cukrům a hodně zpracovaným potravinám vyhnout a vařit většinu jídel doma.

To však neznamená, že všechny polotovary jsou špatné nebo, že obsahují velké množství přidaného cukru.

Když kupujete balené potraviny, naučte se na etiketách se složením hledat přidaný cukr.

Autor: Helen West, RD
Přeloženo z: https://www.authoritynutrition.com/nutrition/8-ways-sugar-is-hidden

Publikováno v Články.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *