Ovocne Automaty Hry Zdarma Progrese prostřednictvím bonusů je osvědčená technika, kterou si hráči užívají, a větší nákupy funkcí byly vyzkoušeny a testovány společností Nolimit Automaty Serengeti King Zdarma Vizuálně atraktivní sloty se staly standardním očekáváním pro mnoho hráčů Automaty True Grit Redemption Zdarma
K léčbě nemocí používám ve své praxi hlavně stravu. Velmi často jsou to ale právě potraviny, které za vznikem nemoci stojí (kromě dalších faktorů).
Léky a pilulky pak obvykle pouze potlačí symptomy ale nevyřeší příčinu. Onemocnění se tak může opakovat nebo se po určité době vyskytnou vážnější potíže.
Jedním ze základních pilířů by ale kromě odstranění příčin měla být i prevence před nemocemi. A tím se dostávám k tématu tohoto článku. Když se chceme chránit před nemocemi, tak by kvalita potravin měla být prioritou. Často čtete nebo slyšíte, že byste měli jíst potraviny, které pochází z kvalitních zdrojů.
Proč nám ale příjem nekvalitních potravin tak vadí a proč se jim máme vyhýbat?
Stručně – ano má. Hodně se s touto otázkou setkávám. Nezřídka potom slyším a zároveň vidím, že lidé žijí podle podobných způsobů:
V supermarketech jsou plné regály potravin, které to potvrzují. Většina lidí si ale touto větou omlouvá svoji nečinnost. Zaběhnutý způsob života je jednodušší dále následovat než se jej snažit změnit, třebaže k lepšímu.
Ve výsledku jde ale hlavně o to, jaká je kvalita vašeho života.
Trápí vás neustálé zdravotní potíže, máte věčně studené ruce a nohy, v noci špatně spíte, přes den jste unavení, bez energie a mrzutí? Nebo se ráno probudíte, vyskočíte z postele, jste aktivní, energičtí a máte chuť něco dělat?
Nedílnou součástí správně zvoleného jídla je pak právě jeho kvalita. Obojí dohromady má velký vliv na to, jestli budete ve vašem těle přežívat nebo naopak, jestli budete zdraví a žít.
Abychom pochopili, proč je kvalita tak důležitá musíme si nejprve uvědomit jednu věc.
Všechno kolem nás, všechno co jíme i my sami jsme stvořeni z ohromného množství prvků a jejich sloučenin (např. hořčík, vápník, bílkoviny, vitamíny, enzymy, hormony…), které spolu neustále vzájemně reagují.
V našem těle tak každý den probíhají stovky různých reakcí. Pár příkladů pro představu:
Naprostou většinu toho, co se v našem těle děje ani nejsme schopni vědomě vnímat.
Nicméně aby všechny tyto reakce mohly probíhat v pořádku a my byli zdraví, musí v našem těle existovat rovnováha. Této fyzické rovnováhy dosáhneme jedině tehdy, pokud jsou všechny prvky zastoupeny v určitém konkrétním množství.
V opačném případě, kdy je některých prvků přebytek nebo naopak nedostatek dojde k narušení jednotlivých procesů. Následně se objeví nejrůznější zdravotní potíže a nemoci v závislosti na tom, jaké prvky naše tělo postrádá.
Na druhou stranu, když se stravujeme správně a tuto fyzickou rovnováhu obnovíme, nemoc odezní. Je to proto, že naše tělo má všechny prostředky, resp. živiny potřebné k tomu, aby se s nemocí vypořádalo.
Je pravděpodobné, že když se podíváte na etiketu se složením nějaké průmyslově zpracované potraviny, tak ani nebudete vědět, co některé z obsažených látek jsou a jaký je jejich účel.
1. Aditiva se do jídel přidávají z různých důvodů – prodlužují životnost, zvětšují objem, zlepšují texturu atd. Stručně popsaný seznam všech druhů najdete na stránkách SZPI.
Umělá aditiva obsažená ve zpracovaných jídlech našemu organismu škodí a dlouhodobě jej poškozují, ať už se o jejich nezávadnosti tvrdí cokoliv.
2. Několik přísad, které běžně najdete v průmyslově zpracovaných jídlech, se přidává pro zvýraznění chuti (glutamát, přidaný cukr atd.). Tyto látky aktivují v mozku stejné oblasti jako drogy. Postupem času se tak na cukru a dalších „junk“ jídlech stáváte závislými.
3. Průmyslově zpracovaná jídla často obsahují velké množství přidaného cukru. Všichni víme, že konzumace velkého množství přidaného cukru je pro nás špatně – je spojována s obezitou, cukrovkou, rakovinou, srdečním onemocněním a dalšími problémy.
Přesto jej ze zpracovaných potravin přijímáme příliš a často o tom ani nevíme.
4. Zpracovaná jídla také mnohdy obsahují trans mastné kyseliny nebo rafinované rostlinné oleje. Ty jsou spojovány krom jiného se zvýšeným rizikem srdečního onemocnění.
Podle nařízení EU se navíc údaje o tom, jestli potravina trans mastné kyseliny obsahuje nebo ne nesmí na etiketě uvádět.
5. Většina průmyslově zpracovaných jídel je ve srovnání s celistvými (nezpracovanými) velmi chudá na minerály, vitamíny a jiné životně důležité látky. Kromě tuku a velkého množství přidaného cukru nám tedy ani nic jiného nedají.
Když se tohle všechno spojí, jsou výsledkem produkty, jejichž výroba stojí málo peněz, dlouho vydrží, dobře vypadají a zaplní vám žaludek. Jaký je ale dopad na vaše zdraví?
Takto vyrobené „jídlo“ může mít jen těžko nějaké pozitivní účinky pro zdraví.
Náš organismus je závislý na příjmu energie a živin, které potřebuje pro svou funkci z trávicí soustavy.
Například schopnost imunity nás chránit je závislá na správné funkci trávicího systému. Máte problémy s trávením? Máte tím pádem i problémy s imunitou. Trávicí systém je (včetně dalších faktorů jako je třeba stres) samozřejmě závislý na tom, čím se stravujeme, v jakém množství a jaká je kvalita jídla, které každý den jíme.
Ve výsledku je problém hlavně v tom, že tělo tyto látky vstřebává. Ty následně narušují a tlumí činnost jednotlivých orgánů.
Oslabený organismus vám postupem času posílá různé signály, že něco není v pořádku. Ze začátku se jedná o lehčí příznaky, jako např. akné, bolesti hlavy, trávicí potíže, zvýšená únava, nespavost atd.
Celkově narušená rovnováha organismu také samozřejmě ovlivňuje i to, jakou máte náladu, jak se cítíte a jak reagujete na své okolí. Pokud se tedy necítíte ve „své kůži“, jste podráždění, máte špatnou náladu, cítíte se nervózní… Je dost možné, že jedna z příčin je ve vaší stravě.
Čím více konzumujete zpracovaná jídla plná chemických látek a přidaných cukrů, tím více se vám tyto látky hromadí v těle a narušují činnost organismu.
Jak se říká, dávka dělá jed a v průběhu pár let se poté často vyskytnou vážnější zdravotní potíže nebo nemoci.
Pokud už vás nějaká nemoc trápí nebo se jí chcete vyhnout a nevíte, kde odstartovat, začněte nejdříve vyřazením nekvalitních (zpracovaných) potravin ze svého jídelníčku.
…a nedělejte na svém zdraví kompromisy. Vždy máte schopnost se vědomě rozhodnout a s pomocí stravy můžete své tělo uzdravit. Zároveň jej ale také můžete lehce poškodit, když mu dodáváte špatné palivo.
Prvním krokem ke zdraví je kupovat jen základní suroviny, které zpracujete doma. Když už kupujete zpracovaná jídla, tak jen ta, která jsou upravována jen minimálně.
A jaký máte názor vy?